540f65333f57f89e2b954bc4_top_coatofarms_v2.png
540f65135b848513272c60bb_top_ornament_v2.png
2011
543aaffd1b4ea3f7344afcba_1st_prize.png
informatika
Fodor András - Nagy György
Intelligens stimulátor rendszer fejlesztése gerincvelő sérültek rehabilitációs tornájának funkcionális bővítéséhez
Témavezető:
Dr. Laczkó József - Tihanyi Attila
Összefoglaló
Bizonyára mindenki találkozott már mozgássérültekkel, akik közúti balesetben, vízbeugrás következtében vagy munkahelyi baleset során sérültek meg. Az orvostudomány egyre többet foglalkozik a sérültek rehabilitációjával. A mozgásképtelen végtagokon az izmok elsorvadnak és a betegek egészségmegőrzéséhez elengedhetetlen ezek edzésben tartása.
A mai mikroprocesszoros technika lehetővé teszi, hogy elektrostimuláció segítségével több izmot egymással szinkronizált módon működtessünk, és így bonyolultabb mozgásformát hozzunk létre. Ezzel a technikával készítettünk egy műszert, amellyel bicikliző mozgás idézhető elő, így a kondicionálás megoldható. Az egyenletes és finom mozgás kialakításához a stimuláció több paraméterét kell páciens specifikusan meghatározni. Beállítandó érték lehet az ingerlő impulzus alakja, frekvenciája, amplitúdója. A kereskedelemben kapható néhány, erre a célra kifejlesztett eszköz, de ezek nem elég rugalmasak, kifinomultak (némelyikük nem használ specifikus bemenő adatokat), nem lehet elég dinamikusan állítani az előbb felsorolt paramétereket, és emellett igen drágák.
Célunk egy olyan költséghatékony eszköz kifejlesztése, amely megkönnyíti a kutatók munkáját, valamint a rendszer egyéni használatát. Az általunk készített stimulátor sokkal több lehetőséget nyújt a frekvencia, az amplitúdó és az impulzusszélesség beállítására, az egyes beállítások hatásainak visszamérésével tudjuk segíteni a finom mozgások kialakítását. Egy szöghelyzetadó segítségével határozzuk meg a csatornák időzítését, a páciensre jellemző adatokat egy memóriakártyáról lehet beolvasni. Kijelző, nyomógombok és rotary encoder segítségével valósítottuk meg az ember gép kapcsolatot. Az eszközt kiegészítettük adatgyűjtő funkciókkal is, amelyek segítségével folyamatosan nyomon tudjuk követni a betegek teljesítményét és állapotát az edzés alatt. Az adatokat az általunk fejlesztett szoftverrel elemezhetik az orvosok. Online monitorozást valósítottunk meg, amely megjeleníti az edzés aktuális jellemzőit, és a távoli számítógépes kapcsolatot is támogatja.
Ezen felül a mérési eljárásokat alakítottunk ki, megalapozva a további fejlesztéseket. Nagy előny, hogy non invazív módon valósítjuk meg az ingerlést valamint az adatgyűjtést, állapotfelmérést. A rendszer rugalmassága és teljessége lehetővé teszi az önálló edzést, és a paramétereket elküldve a kezelőorvosnak, folyamatos felügyelet alatt vannak a betegek. Stimulációs és mérőrendszerünk biztonságos, a klinikai és otthoni alkalmazásban jól használható, egyszerűsíti a tudományos kutatás alapját képező adatgyűjtést, valamint technikai alapot nyújt olyan kutatásokhoz, amelyek bicikliző, vagy egyéb mozgásokat szeretnének előidézni mozgássérültek rehabilitációjának céljából.
Fodor András
Fodor András
A Tudományos Diákköri munkában való részvétel is már hatalmas dicsőség, mely számtalan új ismeret megszerzésére biztosít lehetőség mind az önálló munka, a kutatás-fejlesztés és előadói készségek terén. Segít megalapozni a pontos, precíz munkavégzést és kitartást, ami a későbbiekben mindig meghozza a gyümölcsét.
A jövő nemzedékének üzenem, hogy amennyiben lehetősége van, mindenképp vegyen részt TDK-n, mert egy felejthetetlen életre szóló élményben lesz része, és minden résztvevőnek kívánok: Sikerekben és eredményekben gazdag TDK-t!
Köszönettel tartozom munkatársamnak és barátomnak Nagy Györgynek, témavezetőimnek Tihanyi Attilának és Dr. Laczkó Józsefnek nélkülük én sem szerepelhetnék itt.
Curriculum Vitae
2001-2005 Kalocsai Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
2005-2009 Műszaki informatikai diploma és Tanár-mérnöktanár diploma, Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Kecskemét
2008-ban XIV. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny-en részvétel (PLC)
2009-2011 Mérnök Informatikus MSc képzés (Mikro- és nanotechnológia), Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar
2011- Szüleimmel és testvéremmel közös családi gazdaságunkban növénytermesztéssel foglalkozom. 2013-tól családapaként csodás feleségemmel neveljük gyönyörű kisfiunkat.
Nagy György
Nagy György
A munkában, az utazásban, ugyanúgy ahogy az emberi életben sem az a lényeg, hogy eljussunk A-ból B-be, hanem a megtett út az értekteremtő. Ha visszatekintünk B-ből a végigjárt ösvényre es boldogan elmosolyodunk akkor megérte. Ahogy most visszanézek a TDK-ra, akkor mosolygok, tehat megérte elvégezni a munkát, ami az eredményhez vezetett. Az első helyezés, természetesen hatalmas boldogság volt, de ami még fontosabb, hogy óriási önbizalmat adott a késöbbiekben. Tudom, hogy egyszer végigjártam az utat es azt is tudom, hogy még egyszer meg tudom csinálni, akár még nehezebbeket is.
A mostani hallgatóknak azt üzenem, hogy mindenféleképpen ragadják meg a lehetőséget és induljanak a TDK-n. Ne a díj motiválja őket, hanem a munka amit el kell végezni. Amennyiben becsületesen végigcsinalják, ha nem is feltétlen a helyezesben de a későbbiekben biztosan profitálni fognak belőle. Meglesz az eredménye!
Curriculum Vitae
2002-2006 Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest)
2006-2010 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar BSc
2010-2012 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar MSc
Intelligens stimulátor rendszer fejlesztése gerincvelő sérültek rehabilitációs tornájának funkcionális bŐvítéséhez
2010 - 2012 Furukawa Electric Institute of Technology (gyakornok)
2012-ben volt egy kis kitérőm Ausztráliába (Sydney), nyelvtanulás
2012-2014 Fraunhofer Institute for Digital Media Technology, Professional Audio Group (fejlesztés es project management)
2014- Fraunhofer Institute for Digital Media Technology, Data Representation & Interfaces Group (fejlesztés es project management)
Dr. Laczkó József
Dr. Laczkó József
Adatok feltöltés alatt
Tihanyi Attila
Tihanyi Attila
Adatok feltöltés alatt