540f65333f57f89e2b954bc4_top_coatofarms_v2.png
540f65135b848513272c60bb_top_ornament_v2.png
2009
543aaffd1b4ea3f7344afcba_1st_prize.png
informatika
Koller Miklós
Hiperpontos térbeli érzékelés 2D infraszenzortömb segítségével
Témavezető:
Dr. Cserey György - Tar Ákos
Összefoglaló
Az információs technológiák fejlődése számos területen egyre inkább a sokprocesszoros, sokszenzoros, párhuzamos architektúrák felé halad, ahol gyakran sejtes, lokálisan összekapcsolt struktúrákat alakítanak ki. Lehetnek ezek az IBM Cell szomszédosan összekapcsolt processzorai, vagy vizuális szenzor-processzor tömbök. A környezet érzékelése olyan mérnöki feladat, melyet tökéletesen megoldani nem lehet, de egyre több alkalmazás igényli a mind nagyobb és nagyobb pontosságot. A felbontás növelésére nem csak a szenzorok számának növelése, azaz a mennyiség adhat választ, bizonyos problémákra algoritmikus, azaz minőségi megoldás is létezhet.

Biológiai példákból ismert, hogy egyes állatok képesek szenzoraikat azok érzékenység- és sebességbeli képességét meghaladóan használni. A sokaságban/csoportosan alkalmazott érzékelők teljesítménye megfelelő metodikával, nagyságrendekkel jobb eredményt adhat, mint egyetlen szenzor érzékenysége, vagy sebessége. Az időbeli pontosság növekedésére példa a gyöngybagolynál megfigyelt jelenség, melynek alapja az érzékelők helyi kapcsolati hálózata, mely a bizonyos közelségű szomszédok ingerlése (gátlása/serkentése) által javítja a rendszer egészének időbeli észlelési képességeit.

A dolgozat a térbeli hiperérzékenységet vizsgálja kétdimenziós infraszenzortömb segítségével. Az elméleti feltevések kísérleti vizsgálatához egy olyan szenzortömböt terveztünk és építettünk, ahol az elemi érzékelőt egy aktív infravörös tartományban működő távolságmérő eszköz - egy fényforrás és egy optikailag vezérelt kapus tranzisztor - jelenti. Ezen szenzorokból építettünk fel egy érzékelő mezőt, mely egységnyi távolságra elhelyezkedő elemeivel leginkább egy 8 x 8-as mátrixhoz hasonlítható. Ekkor tehát minden szenzor működhet fényforrásként és vevőként is. Az eljárás alapja, hogy adott 3D felületről több felvételt tudunk készíteni, úgy, hogy a különböző felvételek során különbözőek a fényforrások, miközben minden felvétel során minden szenzor érzékel. A működés egyszeri kalibrációt igényel.

Reményeink szerint az elkészített kísérleti eszköz a későbbiekben olyan mérnöki alkalmazásokban kaphat szerepet, ahol alak, vagy mozgás felismerésre van szükség relatív nagy felbontás mellett. Egy jól specifikált felhasználási eset: bipedál robotláb talp-elhelyzésének szenzoriális segítése. További lehetőségek a mozdulat alapján történő személy azonosítás, siketnéma beszéd felismerés illetve egyéb robotikai alkalmazások.
Koller Miklós
Koller Miklós
Egy remek lehetőség volt még az egyetemi évek alatt megtapasztalni, milyen érzés koncentráltan egy tudományos problémára fókuszálni, milyen érzés egy teljes egész feladattal foglalkozni (nem csak részproblémákkal). A diákköri konferenciák határidejei és formai követelményei miatt határozott mederben maradhatott a munka, és motivációt is jelentett így az elért tudományos eredmények érthető/letisztázott felmutatására.
Curriculum Vitae
Tanulmányok:
1996 - 2004: Premontrei Szent Norbert Gimnázium (Gödöllő)
2004 - 2009: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar (Budapest), mérnök-informatika szak, szakdolgozat címe: Hiperpontos térbeli érzékelés 2D infraszenzortömb segítségével
2009 - 2014: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Multidiszciplináris Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola (Budapest), disszertáció címe: Spatial-Temporal Event Recognition and Metastable Oscillations in CNN Wave Computer

Tanulmányi versenyek:
2009: XXIX. OTDK, Informatika Tudományi Szekció, 2. helyezés

Tanulmányutak:
2012. 01-04: vendégmunkatárs a Siena-i Egyetem áramkör-elméleti kutatócsoportjánál (Prof. Mauro Forti)

Jelenleg tudományos munkatárs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.
Dr. Cserey György
Dr. Cserey György
Adatok feltöltés alatt
Tar Ákos
Tar Ákos
Adatok feltöltés alatt